Saturday, April 11, 2015

Jeruk mangga asam boi yang mabeles

Salam hujung minggu, sekarang ni mcm dah mula musim mangga. mangga kat rumah kakak saya lebat berbuah, tapi malangnya tahun ni ia seperti terkena jangkitan. Buahnya memang besar-besar tapi tak boleh masak, bila matang saja dah dimakan ulat kalau tunggu masak memang dah buruk terus. So sebab sayang saya pun petik yg muda-muda tu untuk cuba buat mangga asam boi yg suatu masa dahulu bagaikan fenomena hehe.....

kali ini saya mabil resepi dari kak azita Masam Manis. Blogger dapur yg tak asing lagi. Biasanya resepi-resepi yang kak ita kongsikan memang meletopsss.....


JERUK MANGGA ASAM BOI


4 biji mangga muda

20 hingga 25 biji asam boi
10 hingga 15 tangkai cili padi ~ di hiris halus ( boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas)
2 cawan gula
1 biji limau nipis di hiris ~ ita tambah jika guna limau kasturi lagi sedap!


Kupas dahulu mangga muda. Buang kulitnya, buang biji dan sabut tengahnya. Kemudian hiris nipis.

Yag menariknya kak ita rendam dahulu mangga dengan air kapur. Ianya bertujuan meranggupkan buah mangga kita supaya dia tidak lembik bila telah menjadi jeruk.

Rendam dalam 20 hingga 30 minit kemudian cuci bersih dan toskan.



Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata.
Masukkan pula cili padi yang kita dah hiris halus tadi dan kacau rata

Akhir sekali masukkan asam boi.
Resepi ni kak ita tambahkan limau. Limau ni tak payah perah masukkan aje.. saya guna limau kasturi sebab katanya lagi sedap!
Tak payah tambah air ya.. sebab nanti dari buah mengga dan gula itu sendiri yang akan menghasilkan air jeruk. 
Kemudian kita masukkan dalam bekas.
Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh di nikmati.

Senang kan???? Sap...sap...soi kata orang cina hehe. Selamat mencuba ok!

Salam ceria,
anis hussin


1 comment:

Yaya Azura said...

lahai,,kecur liur tengok...sedap ni.