Monday, August 24, 2015

Asam Rebus Ikan Parang memang mabeles!

Kat umah ni, kalau asam pedas memang all time favorite. hari-hari asam pedas pon memang diorang (anak-anak suami) layan jer. Memang sejak kawen tak pernah masak asam rebus sebab mr hubby memang request asam pedas jek plus mak dia memang masak asam pedas jer dari dia kecik. Kiranya ni adalag first time dia makan asam rebus.....sian kat mamat nih dah 3 series baru merasa asam rebus....kikiki.

Last weekmak saya datang rumah, bermalam kat rumah ni beberapa hari. So asam rebus ni dia yang bagi idea untuk menu lunch haritu, daku punya la excited sebab dah lama tak makan....semangat pergi kedai acheh nak beli ikan, plan asal nak guna ikan kerisi aje tetiba kat kedai ada ikan parang, apa lagi grab je la kan....memang mabeles ikan parang ni kalau masak asam pedas atau asam rebus. Tak caya tanya orang melaka, mesti diorang setuju hehe.

Asam rebus ni lagi mudah berbanding asam pedas sebab tak perlu nak tumis, dia ala2 masak singgang tuh....simple sangat. So resepi kami anak beranak macam ni.

Bahan-bahan:

ikan parang (ikan2 lain yang sesuai menurut mak ialah ikan kerisi, ikan kembung, ikan merah, ikan tenggiri)

Bahan kisar:
bawang merah
bawang putih
halia
kunyit hidup
cili padi 
cili merah

asam keping
daun kesum
serai (ketuk2 jer)

saya tak letak sukatan sbb bergantung kepada berapa banyak ikan yang nak dimasak tu ye. 

Cara:
1. Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk. Tambahkan air, serai dan asam gelugur.
2. Didihkan bahan dalam periuk tadi, dan kemudian masukkan ikan dan daun kesum.
3. Apabila ikan telah masak, perasakan dengan garam / perasa pilihan.
4. Padamkan api dapur.
5. Hidangkan panas.


asam rebus ikan parang


p/s: boleh juga letak nenas dalam asam rebus ni....memang layan. 

Salam ceria,
anis hussin

1 comment:

Nor Eliyana said...

Sedapnya! Dah lama tak buat sejak2 habis pantang ni ^_^