Saturday, November 21, 2015

Resepi Roti Nan yang lembut dan mudah disediakan

Roti Naan

300 tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
sedikit garam
2 sudu besar yogurt (natural)*
1 sudu kecil baking powder
80-100 ml susu segar suam
3 sudu besar minyak jagung
cheese mozarella yang diparut..



Caranya

1. Campurkan yis +1 sudu besar gula dr resepi diatas bakinya nanti
masukkan dlm tepung dan sedikit saja air suam..kacau biarkan selama 5
minit. *jika yis aktif ..campuran tersebut akan mengembang seperti dlm
gambar

2. Masukkan adunan tepung, lebihan gula, garam, yogurt, baking powder
dan minyak jagung ..aduk hingga menjadi seperti serbuk roti

3. Masukkan campuran yis tadi ke dlm adunan tepung..aduk sebati
kemudian baru masukkan susu segar tadi sedikit demi sedikit sehingga
adunan tak melekat ditangan...uli sehingga adunan licin 10-15 minit

4. Biarkan adunan naik sekali ganda...(tutup adunan dengan kain
lembap..dlm 45mnit suhu agak suam2 panas (seperti dlm oven suhu 35c
atau kawasan yang agak2 panas utk mempercepatkan proses kenaikan
doh)

5. Adunan dah naik... bahagikan adunan seberat 80gm. Taburkan dengan
sedikit tepung..Bulatkan2 seperti dlm gambar sehingga habis. biarkan
seketika dlm 10 minit tutup ngan kain..



6. Amik sebiji guna roller (penggelek) kemudian leperkan doh tadi dan
masukkan mozarella parut ditengah2 doh dan tutup semula (mcm buat
pau)



7. Kemudian leperkan balik guna roller tadi secara perlahan2 supaya
cheese tadi tak terkeluar

8. Panaskan non stick pan tak perlu letak minyak ye. Api jgn kuat sederhana
sahaja atau perlahan

9. Letak roti tadi atas non stick pan...tutup kejap ngan penutup ..balik2 kan
roti tadi...bila ia menggelembung leperkan ia..

10. Siap angkat..boleh dihidang ngan kari pekat, atau keema daging,
chicken tandoori dan timun yogurt
** Jika yogurt takde tak mengapa abaikan...tak isi takpe takdosa...cuma nanti lebihkan cecair susu segar ye..
** susu segar tu jgn curah sampai habis nanti terlembik pula..masukkan sedikit demi sedikit ..adunan ni tak keras dan tak lembik ..ertikata lain tak lekat ditangan.
** jika anda suka letak madu..siap masak layang2kan madu atas roti naan tadi...

Mesti cuba tau resepi ni sebab memang lembut sangat roti nan ni.... serius takntipu tau :)

Salam ceria
Anis


No comments: